Застраховката „Гражданска отговорност” може да поскъпне, но с малко. Тази прогноза направи в предаването на bTV „Тази сутрин” Пламен Ялъмов от Асоциацията на българските застрахователи, след като правителството прие промените в Застрахователния кодекс.

Всяка компания ще прецени с колко да повиши, защото всяка компания има различен портфейл, обясни той.

Има и клиенти, на които цената на „Гражданската отговорност” няма да се повиши, увери Ялъмов.

Ако „Гражданската отговорност” поскъпне, няма да е защото има нови лимити на обезщенията. Ако има поскъпване, това е защото се въвеждат нови изисквания относно капитал, капиталова адекватност на застрахователите, заяви Владимир Тодоров - председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Има пряка връзка между цената на застраховката и размера на обезщетенията. Когато говорим за по-скъпа застраховка, тогава говорим и за по-високи обезщетения, каза още той.

Един човешки живот в България струва по-малко от един скъп автомобил. Сумата, присъдена на втора инстанция за загиналите в Симеоновград деца, беше под 200 хиляди лева, допълни Тодоров.

Основната разлика между сегашния модел на „Гражданска отговорност” и един бъдещ е, че в момента се застрахова автомобилът, а трябва да се застрахова водачът, обясни още Ялъмов.

Целия разговор вижте във видеото: