Според народните вярвания от днес започват Горещниците – най-жарките дни в годината. Традицията повелява в продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли, да не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб, а неспазването на тези забрани причинява пожари и градушки, предаде БГНЕС.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

През следващите три дни Източноправославната църква почита паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и Св. Марина (17 юли).

По време на Горещниците през тази година температурите в страната ще бъдат приятни, в повечето райони между 26 и 31 градуса.

Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна — Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, като първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на първите три месеца. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици.

Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се изгася огънят във всички огнища в селището, на втория не се пали никакъв огън, а на третия (Св. Марина) насред селото се пали нов огън (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че Света Марина е повелителка на огъня.

Повече за времето - на dalivali.bg!