Най-малките пациенти, които се обръщат за помощ към Фонда за лечение на деца, се увеличават с около 150 всяка година. На този фон близо една година институцията не се възползва от завещано имущество.

Десетки хора правят дарения на фонда всяка година. Един от тях е завещал 5% от имуществото си – пари и апартамент. Жилището се намира на втория етаж в този жилищен блок в София. Изпълнителят на завещанието – първа братовчедка на починалия дарител, твърди, че от април миналата година фондът бездейства. В края на 2015 г. се е появил купувач, но въпреки многократните покани от Фонда така и не отговорили какво искат да правят с имота.

„Не само съм възмутена. Аз съм разгневена, защото се обаждат по телефона хората за едно левче. Тези суми, които моят първи братовчед е определил, са някъде около 7500. Това означава, че 7500 души трябва да се обадят по едното левче, за да получи фондът. Ама нали наведнъж могат да ги получат”, казва адвокат Лиляна Божилова, изпълнител на завещанието.

От фонда твърдят, че за първи път се случва да бъде дарен имот – нямали юридическото право да вземат решение какво да правят с него и са уведомили отговорните институции – областния управител, кмета на района и здравното министерство.

Не чувствам никаква вина в случая, защото ние сме направили всичко, което е по закон, казва директорът на фонда Павел Александров.

„Те създават пречки тези деца, които разчитат на тях да ги получат тези пари и някое дете да бъде изцелено въз основа на тези средства. Това е смисълът на това завещание.

Другите собственици на имота обмислят да заведат дело срещу фонда. Междувременно стотици деца продължават да разчитат на институцията, за да оздравеят”, коментира още адвокат Божилова.