След спешна среща при премиера Бойко Борисов с министри, работодатели и синдикати, беше поискан месец отсрочка за корекции в цената на тока, за да начертаят цялостната стратегия за реформи в енергетиката. Целта е да се избегне по-скъпият ток за индустрията, което под една или друга форма ще е за сметка на домакинствата.

Това означава по-малко увеличение ли никакво увеличение на заплати, съкращения и увеличение на цените за бита на всички стоки и услуги, обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Една от обсъжданите мерки е да се създаде фонд, който да покрива дупките в системата. Откъде ще дойдат парите, не е ясно. Значителни резерви държавата очаква и във ВЕИ сектора, ако се окаже, че масово централи, финансирани с евросредства са ползвали нерегламентирано преференции и са продавали тока по-скъпо.

Ако се установи, че имаме случаи на необосновано завишаване на инвестиции, това трябва да се отрази или в намаляване на цената или директно в отнемане на лиценза, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Така цялата държава настоява за месец отсрочка преди скока в цената на тока. Решението обаче е на енергийния регулатор.

Разбира се, че един месец няма да стигне, но удължаването на срока забавя реформите, трупа дисбаланси и дърпа енергетиката надолу, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

От отчетите на НЕК виждаме, че всеки ден струва около 2 млн. лв. загуба. Работодателите обаче изчисляват - в системата има резерви до 1 млрд. лева, а въпреки единодушието за реформи - едночасови протести в петък ще има.

Очаква се в протеста да се включат 1 000 предприятия, които ще спрат работата си за час.