Котелската болница няма да изпадне във фалит. Лечебното заведение е натрупало над 400 хиляди лева дългове, но общинският съвет отпусна 20 хиляди лева за финансовото му оздравяване. В болницата се лекуват годишно около хиляда и 500 пациенти от Котел и отдалечените планински села.

На близо 20 пациенти с по-леки заболявания от Котелско е било отказано хоспитализиране от началото на седмицата заради липса на средства за лекарства и консумативи.

„Ако тази болница, тя има донякъде и социални функции, ако не съществува, тези болни просто няма къде да бъдат лекувани и трябва да си стоят по къщите”, казва д-р Йордан Йорданов, управител на общинската болница в града.

Решението на проблема, макар и временно, дойде с отпускането на 20 000 лева от бюджета на общината, която е и принципал на лечебното заведение.

„Наясно сме, че общинското лечебно заведение има сериозни проблеми, в това число и финансови. Вярно е, че мислим за варианти, които да гарантират здравеопазването като дейност на територията на общината, но много трудно ще се справим като общински съветници, защото тук е нужна експертна помощ”, смята Христина Чолакова, председател на общинския съвет в Котел.

Хората също са притеснени за съдбата на болницата. До края на април управителят й трябва да представи пред общинските съветници програма за финансово оздравяване на лечебното заведение.