Близо 37 хиляди безработни млади хора ще могат да се обучават и да започнат работа с европари. 181 милиона лева отпуска Брюксел в края на юни за насърчаване на младежката заетост у нас.

28-годишният Ивайло Иванов е регистриран в бюрото по труда от година. Преди толкова време се върнал от Америка, за да се реализира професионално тук, но ударил на камък. Има диплома по предприемачество и мениджмънт. Владее и чужд език.

„Значителна част от работодателите искат ти да бъдеш с опит, след като теоретично ние завършваме в момента, няма как да имаме опит. И това, което всъщност имаме ние, е наличието на няколко стажове”, казва младият мъж.

Снимка: bTV

Европейски пари за борба с младежката безработица у нас вече се отпускат по програма Младежка заетост. Тя има бюджет от 35 милиона лева. Ще осигури стаж и обучение на 8000 млади българи. Именно от нея може да се възползва Ивайло.

А иначе през юни ще започнат още инициативи с пари от Брюксел, които да осигурят възможност за обучение и професионална реализация на десетки хиляди безработни до 29-годишна възраст.

„Самите младежи директно не могат да получат финансиране, те могат през бюрата по труда да заявят своето желание в каква насока искат да бъдат обучени и съответно с помощта на бюрата и специалисти да бъдат насочени към съответния работодател”, обясни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Социалното министерство е избрало Facebook, за да популяризира кампанията си. Организирало е дори конкурс за видео в социалната мрежа. Целта – посланието да „запали” безработните млади да търсят работа. Героят на нашия репортаж – Ивайло, също се включи.

„Бъдете целеустремени, вярвайте в себе си, правете това, в което сте най-добри и не се отчайвайте. Ако нещо не се получава, продължавайте да го правите. Рано или късно нещата ще се получат, вярвайте в себе си”, казва в своето видео той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!