Епархийският избор за нов Видински митрополит ще е на 28 януари. Решението е взето на редовно заседание от зимната сесия на Светия синод, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Беше определена и листата с достоизбираемите епископи на БПЦ-БП, които ще участват в избора за нов Видински митрополит.

На основание чл. 85, ал. 1 от Устава БПЦ-БП, се определя листата на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитския избор във Видинската епархия. В нея са Драговитийският епископ Даниил - викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Белоградчишкият епископ Поликарп - трети викарий на Пловдивския митрополит; Агатополският епископ Йеротей - викарий на Сливенския митрополит; Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски, и Константийският епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит.

Светият синод е решил Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на 28 януари 2018 г. На епархийския избор епархийските избиратели ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Светия синод ще разгледа изборните книжа и ако епархийският избор бъде преценен като изрядно организиран, в следващата неделя, 4 февруари, в параклиса на Светия синод ще се състои каноничният избор. На него митрополитите от Светия синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Видински митрополит.