Първите месеци на 2016 г. предоставят по-голям шанс за намиране на работа, смятат консултантските компании в сферата на заетостта. Междувременно и повечето работодатели демонстрират намерението си да назначават, а не да освобождават служители в първото тримесечие на годината. Това показват проучвания за пазара на труда.

И в следващите месеци инженерите, квалифицирани работници в различни сектори, мениджърите и ай-ти специалистите ще бъдат сред най-търсените кадри в следващите месеци.

Здравко Георгиев е на 27 г. и от няколко месеца търси работа. Доскоро е бил служител в куриерска фирма, но сега се е насочил към сектора на телекомуникациите.

„В България трудно стигат и 1000 лева - човек ако е сам и си плаща разходи, наем квартира и храна, а какво остава да говорим за семейство”, смята Георгиев.

За разлика от него Даниела Донева е готова да работи и за по-малко пари след като в продължение на четири месеца безуспешно търси работа. „Обикалям навсякъде и питам и 400 лева да кажат пак се съгласяваш, за да е нещо”, коментира тя.

Според консултантските компании всички, които търсят работа в първите месеци на годината като Здравко и Даниела имат по-голям шанс да я намерят, ако покажат определени умения.

Работодателите очакват добре развити т.нар. „меки умения” - дисциплина, готовност за работа, готовност за учене на нови неща. „Това са най-важните неща за работодателите - не е важно какво точно си завършил или дали идваш от същия сектор”, твърди Надя Василева - представител на консултантска компания.

Работодателските организации казват, че повече работни места през тази година могат се очакват в експортно ориентираните сектори като машиностроенето и електротехническата промишленост:

По данни на Българската стопанска камера частният сектор показва растеж от 4-5% и се очаква тези тенденции да се запазят и през 2016 г.

Последните данни на Агенцията по заетостта са за безработица от 10% у нас.