Природозащитници се събраха на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите заради изграждането на водноелектрическа централа в подножието на Рила.

Те настояват да бъде преразгледано решението за ВЕЦ „Говедарци”, тъй като централата ще засегне три реки с обитания на изключително ценни видове риба. Тя е в буферната зона на „Натура 2000”.

Според протесиращите не са спазени изискванията на закона при даването на зелена светлина на централата.

Снимка: Ладислав Цветков

Те се срещнаха със зам.-министър Атанаска Николова, като заявиха, че ако няма реакция от страна на МОСВ, ще искат оставката на министър Ивелина Василева.

Реакцията на МОСВ

Два часа по-късно, от пресцентъра на министерството обявиха, че в периода юли-август 2016 г. са проверени 138 ВЕЦ от общо 217, подлежащи на контрол. В 19 са установени нарушения и са им съставени актове.

Съвместно с неправителствения сектор вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ. Предстои документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения да бъде одобрен от министъра на околната среда и водите.

По отношение на ВЕЦ "Говедарци", от ведомството посочиха, че разрешителното му не е окончателно, подлежи на проверка по законосъобразност и ако има пропуски в процедурата, в правомощията на министъра е да го отмени или върне за допълнително уточняване.