Повече на брой задължителни ваксини и по-сериозни санкции за тези, които откажат поставянето им – за това настояват личните лекари в писмо до министерството на здравеопазването и до Парламента.

Джипитата искат по-строг контрол и санкции за хората, които отказват поставяне на задължителна ваксина. Настояват и за разширяване на имунизационния календар у нас, като в него се включат и ваксини срещу варицела и менингит тип Б, например.

Личните лекари настояват и за по-високи глоби за тези, които отказват поставяне на задължителни ваксини при липса на противопоказания. Сега те са 50 до 100 лева, а при повторен отказ - до 200.

„Когато едно заболяване е инфекциозно и ти можеш да станеш причина да се заразят и други хора, които да се разболеят тежко", коментира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

От здравното министерство отговориха, че "отчитайки формирането на различни обществени нагласи спрямо имунизациите, се обсъждат различни форми на административно-наказателни разпоредби."

Лекарите искат още учениците да постъпват в училище с направени всички задължителни ваксини. В момента те имат един месец от началото на учебната година, за да представят талона с имунизациите си.

Личните лекари искат още касата да поема частично или изцяло и препоръчителни ваксини. Не само за рак на маточната шийка, както е сега, но и за ротавирусни инфекции, сезонен грип и хепатит А.

За да се избегнат евентуални бъдеще проблеми с доставките на ваксини, лекарите предлагат търговете да се правят година по-рано от датата на доставката. От Министерството на здравеопазването уточниха, че се съобразяват със Закона за обществените поръчки, и че към момента има сключени споразумения, с които са подсигурени доставките на ваксини за 4 години

Някои от родителите обаче са на мнение, че допълнителните ваксини не са в интерес на децата, а обслужват фармацевтичните компании.