Баба Йордана и баба Вела от врачанското село Синьо Бърдо губят наследствената си земя с документна измама. Имотът не е нито голям, нито скъп, но те са решени да се преборят в името на справедливостта.

Преди две години сестрите разбират, че наследствената им нива, 16 декара земя край селото, е открадната още през 2006 г. „Занесох молба в съвета, че ми се полагат помощи, а ми казаха, че съм си продала имота и не ми се полагат помощи,” разказа баба Йордана пред bTV. Тя обаче е категорична, че не е подписвала никакви документи за такава сделка. „За подписите държа на смърт, че не съм се подписала,” твърди и баба Вела.

Според проверката на дъщерята на баба Вела Диляна Маркосян двете възрастни жени и братовчедка й са продавачи на земеделска земя. Такава информация й дават и от регистъра в Мездра.

Първоначално Маркосян допуснала, че възрастните й майка и леля наистина може да са подписали нещо, без да са разбрали, че е пълномощно. На следващия ден обаче разбрала, че за да се случи сделка със земя, трябват цели три декларации, които се попълват при кмета на селото, в негово присъствие.

Жената намерила декларация от името на майка си, но не и с нейния почерк. „Тогава вече се сетих, че нещо се случва,” продължи тя. После поискала декларации от името и на другите участнички в сделката. Документите са издадено от кметството на Синьо бърдо.

Ако има измама, кражба на земя, това няма как да стане без съдействието на селския кмет, защото документите, които се издават от кметството и се подписват лично от кмета в присъствието на собственика на земята.

Цветан Василев е кмет на Синьо бърдо цели 13 години, а миналата година е отстранен от длъжност след решение на Върховния админстративен съд заради доказан конфликт на интереси. Преди това години наред местните съдилища го оправдават въпреки очевидните му нарушения.

Василев смята, че възрастната жена в действителност е подписала документа, но тя отрича. „Разберете, аз съм се подписал след нея, те да си се оправят. Има си експертизи. По това време ние не бяхме длъжни да четем текстовете, това ще го проверите в закона, въобще не ме интересува, аз заверявам само подписа, разбирате ли,” коментира пред bTV бившият кмет.

Пострадалите подават жалба в полицията и в прокуратурата. „Пускам жалба в прокуратурата и получаваме постановление: на база на дадените сведения и на база снетите материали, няма данни за извършено престъпление. И аз питам майче, какво сведение дадохте вие?” възмутена е дъщерята.

Без да са давали никакви сведения и без да са разпитвани от полицай, бабите разбират, че в прокуратурата има документ, според който те са били разпитани и са потвърдили за продажбата на земята. Документът е изготвен от полицай Александър Маричков от РПУ Роман.

„Полицаят не може да пише. Искам да го кажа пред цялата държава. Не може да пише полицаят,” заяви Диляна Маркосян. Тя се оказва права. Разпитът е фалшив.

„Текстът, който е изписан от колегата със сведението, не е изпълнен от колегата на място. Той е изпълнен в последствие. Казва, че го е боляла ръката. Поне до колкото съм запознат, самият служител Маричков е поднесъл на потърпевшите да подпишат сведението и след това неговата съпруга е нанесла текстовата част,” обясни пред bTV шефът на полицията в Роман Аспарух Максимов.

За тази документна фалшификация Александър Маричков не е наказан по никакъв начин. Диляна Маркосян пуска жалба срещу полицая, фалшифицирал и съчинил разпит на свидетел, но от Районната прокуратура в Мездра не откриват нищо смущаващо в това съпругата на полицая, да попълни разпита на свидетел, който не присъства.

Тя е получила откази за разследване от Районната прокуратура в Мездра, според Врачанската окръжна прокуратура също няма данни за извършено престъпление, въпреки, че е описано за действието на полицая. „Апелативна прокуратура в лицето на госпожа Антоанета Генчева - тя отсъди, е има пропуски в разследването на Мездра и Враца,” каза Маркосян.

В крайна сметка санкция за фалшификацията няма. А кой тогава е подписал документа, изфабрикуван от разследващия полицай?

„Който го е писал аз искам да носи отговорност, че е искал да ми продава моето име и дома и да ми продава имота,” повтори баба Вела.

В сряда сутрин в „Тази сутрин” ще ви покажем продължението на тази история. Как се прави експертиза на фалшив подпис в Мездренско, както и кой ще спечели и кой ще загуби делото, при така събрани доказателства.