Калинка Бонева и Виктор Асенов са двама младежи, които доказват, че човешкият дух е несломим.

Те са незрящи и са свикнали ежедневно да преодоляват трудности. Не ги плаши дори 5-километров маратон с препятствия, в който решават да участват... и успяват.

„Аз имах вътрешното усещане, че ще успея, но усещането вече наистина да си успял е съвсем различно. Калта по теб и студът, който ти е замръзнал в костите от ледената баня, и всичко това – да знаеш, че си се справил и че нищо не си пропуснал, е невероятно. Всички тези преживявания поддържат искрата жива“, казва Калинка.

За младежите това не е първото предизвикателство, пред което се изправят.

Аз съм изкачвал Вихрен, Мусала, Ботев, Черни връх“, разказва Виктор Асенов.

Трудностите обаче не са само в планината.

„Когато бях на 14 реших, че трябва да се направи нещо по въпроса с учебниците – няма никакви учебници за незрящи децата в масови училища. Започнаха едни ходения по общини, по министерства. За съжаление резултатът беше точно два сканирани учебника на кръст. Сега продължаваме със същата тази битка“, разказва Калинка.

Въпреки трудностите, двамата посрещат всяко изпитание с усмивка.

„Това, което се опитваме да направим с предизвикателства като маратона и планината, е да покажем, че ние можем и то по един не по-лош начин, не по-бавен начин, почти наравно с всички останали“, казва Калинка.