Ще има два нови центъра за настаняване на бежанци в Южна България. Това съобщи председателят на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков, предаде БГНЕС.

По думите му най-вероятно центровете ще бъдат стари казарми, но засега няма решение как ще стане ремонтът им, тъй като представители на ДАБ все още не знаят какво е състоянието на сградния фонд. Не е уточнено и кои поделения ще приютят чужди граждани.

Казаков уточни, че средства за новите центрове ще се търсят от националния бюджет и от Европейската комисия.

Казаков призна, че има данни за засилен миграционен натиск към страната ни, тъй като за една седмица има увеличение в центровете с 3%.

Според него целта на оградата по границата с Турция е да насочва миграционния поток към ГКПП-тата и да спре нелегалния трафик на чужденци, който е много важен, а не да възпира бежанците.

"Оградата е намалила близо 7 пъти трафика през границата и бежанският поток се насочва към ГКПП-тата", каза Казаков.

За контролирането на вечерния час в центровете за бежанци, новият председател на ДАБ уточни, че то ще става със служители на агенцията по график с охрана.

Казаков посочи, че това се прави и в интерес на самите бежанци. За пример той посочи, че 90 външни лица, които са без документи и не са настанени в центъра за бежанци в "Овча Купел" са успели да влязат там.

Председателят на ДАБ спомена без много подробности, че в новата визия за ДАБ са заложени чип карти за бежанците във всички центрове на стойност 200 000 лв. с които да се отчита кой кога влиза в центровете.