В днешния празничен ден се образуваха големи опашки пред единствения за цяла София работещ спешен очен и УНГ кабинет - този в болница ИСУЛ.

Д-р Иренна Демирчева е единственият спешен офталмолог за София. За 12-часовата си смяна тя ще прегледа близо 70 пациенти, двойно повече, отколкото в делничен ден.

„Без почивка и без да ходиш до тоалетната”, уточни д-р Демирчева.

Това не успокоява пациентите, които чакат между два и три часа за преглед.

Подобна е ситуацията и пред кабинета "Уши, нос и гърло". Таня и малката и дъщеря Кристина чакат час и половина. „Боли я ухо и трябваше да дойдем тук. Няма къде да отидем”, посочи майката.

Лекарите разказват, че преди време време ядосан пациент е разбил вратата на кабинета.

„Това е единственият ушен кабинет в цяла София, идват пациенти и от Ихтиман. И проблемът е голям”, подчерта медицинската сестра Дарина Симова.

От здравното министерство отричат да има недостиг на специализирани спешни кабинети по празниците.

„Абсолютно са достатъчни, анализът, който имаме от предните години, показва, че няма натрупване на пациенти, особено в столицата в рамките на почивните дни”, изтъкна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Според д-р Демирчева обаче би трябвало да бъдат разкрити кабинети поне още на три места.

Днес през спешните кабинети в ИСУЛ са минали пациенти чак от Петрич и Благоевград.

По време на празниците работят 8 спешни приемни отделения. В последните три дни е имало рекордна натовареност на екипите на спешната помощ. Прегледани са 1300 пациенти, като 400 от тях са били хоспитализирани, което два пъти повече в сравнение с миналата година по същото време.