Британски учени предупреждават, че домашният въздух може да бъде опасен. Те твърдят, че всеки трети човек в света може да се разболее, ако не следва прости правила у дома.
Докато е по майчинство с малкия Йоан, грижите за домакинството и детето са сред основните занимания на Мария. Вкъщи се отопляват на камина, за това тя е притеснена за здравето на 8-месечния си син.
„Притеснява ме най-вече пушекът от самата камина. Защото просто е неизбежно при отварянето на вратичката за да се поддържа огъня винаги излиза малко дим”, споделя тя.
Налага й се да готви всеки ден. За днес менюто е вкусна яхния.
„Винаги гледам да проветрявам цялата къща след това, забърсва се и прах, ежедневно, даже по няколко пъти на ден, но наистина си е притеснително. Имам и познати и приятелки, в последно време се забелязват респираторни проблеми при дечицата и ме е страх да не би това да повлияе в някаква степен”, казва Мария.
За изпаренията от готвенето медиците успокояват: „Точно от самото готвене не, но ако става въпрос за печене на продукти на скара, там вече този дим, който се образува, е вреден за нашите дихателни пътища. По състав този дим е сходен с този, който е при пушене на цигари. Аз имах пациент, който е непушач, но всяка година работи като майор на скара на морето и имаше диагноза ХОП, хронична белодробна болест, която е болест на пушачите”, обясни д-р Пламен Титоренков, който е асистент по белодробни болести.
Затова докато готвите, винаги използвайте абсорбатор и проветрявайте жилището си минимум три пъти дневно, особено ако се отоплявате на дърва и въглища.