Лавина от коментари в социалните мрежи след историята на Динко, който залови група бежанци край границата ни с Турция. След като разказа за случката, мъжът събира отряд от доброволци, които да пазят границата.

Десетки доброволци решиха да се присъединят към Динко, който залови група от 17 сирийци, влезли нелегално в страната. Едноличният арест стана на метри от границата с Турция, до село Долно Ябълково. Динко Вълев заедно с негов приятел отивали да карат АТВ.

"Изведнъж един човек изскочи пред мен, аз го заобиколих и слязох, и той се засили отгоре ми. Ударих го и той падна на земята, почна да вика: Аллах, маллах. Беше облечен с едни скъсани обувки, яке и една раница на гърба", разказа Динко.

От гората излизат още 11 мъже. С тях има три жени и едно дете, както по-късно става ясно - от Сирия.

"Всички мъже, които излязоха от драките от храстите се запътиха да мачкат, да се бият, обаче като видяха другите на земята и да кървят, се отказаха. Единият имаше в себе си отвертка. Аз знам английски перфектно, единият от тях знаеше, аз им казах, че ако не легнат на земята, ще убия един”, допълни Вълев.

След това мъжът подал сигнал към телефон 112. Твърди, че за трети път залавя бежанци в района на границата.

"Ако разрешат на нашия клуб - той се казва „Пакостници”, с АТВ –тата да патрулираме, и който си хванем, за нас остава, ще се откажат”, смята Динко.

Юристи определиха действията на мъжа като "незаконен арест". От прокуратурата в Средец заявиха, че няма да се самосезират за действията на Динко поради липса на доказателства за саморазправа. Сирийците от клипа обаче не са разпитвани, тъй като обвинението не знае кои са и къде са.

Полицията дошла час и половина след подаването на сигнала. Мъжът смята, че държавата е безсилна и затова призовава други да последват примера му. За минути се събраха доброволци.

"Смятам, че трябва да има повече национализъм, защото много предатели в тази държава. Накрая ще стане така, че народът ще вземе законите в свои ръце", заяви един от тях.

Доброволците смятат да задържат хора без насилие и без оръжие. Те се събират на 11 март и тръгват към границата.

„Законът позволява задържане с цел прекратяване на престъпление, но само с изчакване на властите. Може да се коментира заплахата за убийство, но въпросът е как ще действа държавата в този случай”, смята адвокатът София Разбойникова. „Дали ще тръгнем по пътя на заобикаляне на законите?”.

Според Боян Расате в случая на Динко от Ямбол не става въпрос за превишаване на правата. „Държавата е абдикирала от задълженията си, в тези крайни времена се разчита на съдействие на гражданите”, каза той.

„Когато ние започнахме да правим държавни патрули, държавата се обърна срещу нас, защото чрез нашето желание, лъсва истината, че държавата и МВР не могат да се справят с охраната на обществения ред”, смята Расате.