Ако в България някога ще има етнически конфликт, той няма да е между българи и турци, между християни и мюсюлмани; етническият конфликт може да е само между ромската общност и останалите. Това мнение изрази бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

„Когато политиците използват този електорат (това е най-евтино купеният глас), трябва да си дават сметка, че те сами навиват пружината на часовниковия механизъм на бомбата”, отбеляза той в студиото на „Лице в лице”.

Той подчерта, че в такива случаи не бива политиците да защитават определени части от населението, защото така се повдига въпросът кой ще защитава другите етноси. Според Дикме, не е ясно какво е предимството на ромите, заради което им се позволява да нарушават правилата и законите.

„Аз мисля, че политиците вече ги е страх от дълбочината на проблема, който те създадоха през годините”, коментира ексминистърът, като уточни, че ромската общност е изтикана в ъгъла: „Безработни, многодетни семейства, нямат препитание, нямат чувство за отговорност спрямо държавата и съседите си и имат чувство на безнаказаност” заради готовността на партиите да ги експлоатират на избори.

Дикме разкритикува и действията на държавата, която, по думите му, не прави достатъчно, за да бъде сигурно, че ромите ще получат нужното образование и ще имат достатъчни възможности за работа.

„След 20-30 години етническата характеристика в България ще е коренно различна”, отбеляза той и допълни, че турците у нас намаляват с по-бързи темпове и от българите.

Конкретно по случая „Гърмен”, Мехмед Дикме отбеляза, че в случая липсва партията, издигнала кмета Минка Капитанова (ДПС-б.р.). Той коментира, че „походът” на движението в ромските махали би бил достоен за похвала, ако действително е спечелена подкрепата на жителите им, но случаят може да не е такъв.

Изненадващо, Дикме заяви, че „мястото на ДПС е в управлението” – но „не с тези практики от преди”. Бившият агроминистър посочи, че след дълбока промяна партията би била приета от цялото общество.

„Нещата са по-добре, отколкото преди година – сегашното правителство работи по-добре от предишното и трябва да му се даде шанс колкото се може по-дълго да остане в управлението”, каза Мехмед Дикме. Според него кабинетът „Борисов 2” ще продължава да работи, докато не се появи политическа алтернатива, каквато към момента няма.