Часове, след като прокурори и агенти на ДАНС иззеха документи от Комисията за енергийно и водно регулиране и дни, след като шефът на „Овергаз” Сашо Дончев обяви, че е бил заплашван от главния прокурор Сотир Цацаров, десетки граждани в София, Пловдив и Варна поискаха оставката на обвинител №1.

И в трите града най-много бяха полицаите и журналистите. В столицата имаше и граждани с искане за оставка на КЕВР.

Снимка: bTV

По отношение на срещата с издателя на критичния към властта в.”Сега”, Сотир Цацаров не е коментирал пред журналисти какво двамата са си говорили. Днес за проверка по случая се обявиха шестима членове на ВСС - Галина Карагьозова, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Сигналът за монополното положение на няколко държавни енергийни дружества, който е подаден от Сашо Дончев в ЕК (и който е един от сюжетите на днешната прокурорска акция –б.р.), противопостави днес и мненията на двама енергийни министри от ГЕРБ. Теменужка Петкова смята, че има монопол на „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” и БЕХ, докато предшественикът й Делян Добрев е на противоположното мнение.

Още миналата седмица Сашо Дончев каза, че от тази проверка ще излязат много нередности, допуснати от държавния регулатор. Днес той е извън страната и няма как да отговори дали и защо се е съгласявал с някои от тях.