Повече от 20 000 католици от Пловдивска област празнуват Възкресение Христово. Най-много - около 14 000 от тях, живеят в община Раковски, а останалите - в общините
Калояново и Пловдив.

Празникът започна в 10 часа с тържествена литургия, която бе отслужена във всички католически храмове в Пловдивска област. След това бяха благословени пасхални ястия, традиционни за този ден - боядисани яйца и козунаци.

По аналогичен начин протече и празникът в София, където вярващите се събраха в катедралата "Свети Йосиф". Там бяха отслужени 4 литургии - на полски, български и латински език.

Кулминацията на празника бе късно в събота, когато в църквите се състоя Велико пасхално бдение. Отслужена бе и празнична вечерня с подновяване на кръщелното обещание, което се състои в изповядване отново на вярата и отричане от злото.

Честването на Великден започва от Велики четвъртък и продължава три дни от Страстната седмица. Първият ден се измиват краката на 12 апостоли - това са мъже, минали под венчило предходната година. Те се благославят и се раздава апостолски хляб, обясни пред БТА отец Димитър от храма "Пресвето сърце Исусово" в Раковски.

В петък вечерта се извършва литургия за поклонение на Светия кръст и Кръстен път на открито с младежи от енорията, като това са млади хора, които се подготвят за богопомазване.