Десетки граждани се събраха днес пред сградата на Българската национална телевизия на протест срещу програмния директор Емил Кошлкуков. Те поискаха оставката му заради скандала с предаването „Денят започва с култура”.

През последните дни се появиха информации, че Кошлуков е упражнявал натиск върху екипа за промяна на формата към по-лайфстайл звучене, както и за това какви интелектуалци и хора на изкуството в момента се канят като гости и които често правят и остри коментари за ситуацията в страната.

Предаването получи голяма подкрепа от множество разпознаваеми личности, сред които писателят Георги Господинов, медийният експерт проф. Нели Огнянова, оперната певица Александрина Пендачанска и др.

Самият директор не отрече, че има критики към предаването, като в пространно обръщение в социалните мрежи посочи, че е нормално обществената телевизия да се бори за рейтинг; че кара някои от подчинените си да работят повече, отколкото са свикнали, както и че не приема критични забележки от „партийни централи” и „медии на олигарси”.

Днес водещите на „Денят започва с култура” започнаха предаването с прочитането на декларация, в която отговарят на обвиненията, че те и колегите им защитават партийни интереси или работят под възможностите си. Според екипа има „намеса в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани”.

„Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората”, се посочва още в декларацията.

 „Целта на това предаване е да възпитава, колкото повече това предаване стои в ефир и дава дума на българските творци, толкова повече ще възпитава аудиторията си”, категоричен беше днес спортният журналист от БНТ Камен Алипиев. По думите му ако този процес бъде оставен, „Денят започва с култура” в един момент ще има и повече зрители.

От автоцензурата по-страшно няма, категоричен беше и музикантът Васил Гюров. Той посочи и че има и други елементи на натиск срещу журналистите в обществената телевизия: „Това е покушение срещу свободата на словото – да викаш в слушалката, да заплашваш водещите на едно предаване на политическо ниво”.

Екипът на "Денят започва с култура" излезе пред сградата на телевизията
Снимка: Елица Попова

На фона на скандирания „Оставка!” и членовете на екипа на „Денят започва с култура” излязоха пред телевизията. Те отново заявиха, че не приемат обвинения, че не вършат съвестно работата си. Те благодариха за подкрепата от страна на зрителите и на генералния директор Константин Каменаров, като подчертаха, че са отворени за диалог.