Да се вярва в легенди и поверия, че една или друга дата носи щастие или нещастие, е доста популярно у нас. Така е и на втори август, Илинден по стар стил.

В началото на август морето се променя. От североизток започва да духа вятър и по много плажове у нас се образува вълна. Тази посока на вятъра често пъти води до влошаване на времето.

Засилването на вятъра и появата на по-големи вълни на места образуват течения от брега навътре към морето. На даден плаж те се образуват на определени места, не и по целия плаж. Те са с различна сила и опасност.

Най-правилното нещо, което може да направите в такава ситуация е да не изпадате в паника, а да излезете от течението като плувате на едната или другата страна успоредно на плажа. Няма нищо трудно. Това ще ви го каже всеки човек с опит и най-добре го знаят водните спасители.

Димчо Гецов, който е воден спасител от 1971 година, е със забележителна кариера. Вече над 40 години той работи на плажа и това е негово основно призвание. Днес на 58 години той не просто изглежда впечатляващо като физика. Той се шегува, че ако са му давали медали за спасени хора той не би могъл да ги съхранява поради огромния им обем. Не са му давали и няма този проблем.

Ветеранът казва, че за него всеки ден е Илинден щом е на плажа и всеки ден трябва да работиш отговорно. Не може на Илинден да си внимателен, а през останалото време да я караш просто така. Той не вярва на никакви легенди и вярвания, а на огромния си опит.

Докато седим на плажа той каквото и да прави е нащрек. Шегувам се с него не се ли притеснява да седи дори за малко с гръб към морето. С усмивка на лицето ми отговаря, че е огледал всичко и дори с гръб може да ми каже колко хора има във водата. Димо или Димака, както всички го знаят е легенда на къмпинг Каваци. През годините е работил със стотици спасители, но малцина са постигнали неговото професионално дълголетие.

Той впечатлява със своята отговорност. Днес той се оплаква, че не вижда това в повечето млади хора захващащи се да работят тази отговорна работа да спасяват хора от удавяне. Според него много от младите спасители си мислят, че това е добър начин да си прекарат лятото и забравят защо са на плажа.

Хора като него не са известни но са от тези, които заслужават огромно уважение заради отношението към това което правят отдадени на своята професия в името на една хуманна професия. Какво мисли спасителят вижте и във видеото.