Дефицит и високи цени на българския домат това лято очакват земеделските производители. Заради честите и продължителни валежи доматените градини в страната са поразени от болест по растенията.

Невена Найденова от село Хаджиево обхожда поразената си продукция и казва, че 30 години гледа домати, но никога не е било толкова зле. От засадените 500 корена почти всички са болни.

„Пръсках, опитвах разни скъпи препарати, по 50 лева давах и видях, че нищо не става. Най-малко 3-4 тона трябваше да набера, а съм набрала 200 кила, може и да няма толкова”, казва доматопроизводителката.

От лоша година се оплаква и съседът й Димитър, който също се опитал да спаси продукцията, но не се е получило.

От института за зеленчукови култури „Марица” съобщиха, че доматите са поразени от картофена мана. Тя ликвидира растението до 48 часа.

„Честите превалявания, високата атмосферна влажност и особено сега, когато температурите през деня са високи, а през нощта падат, сутринта растенията са окъпани в роса и това е благоприятна среда за развитието на картофена мана”, поясни директорът на института професор Стойка Машева.

Заради липсата на ранни домати се очаква те да поскъпнат.

„Който е по-късно насаден, ще има производство. Най-малко трябва да е лев доматът, за да си покриеш разходите и да имаш някаква печалба”, казва Димитър.

Доматите трябва да се пръскат с пестициди всяка седмица, но след предварителна консултация с агрономи.