Любимите играчки на децата до 8 години са смартфоните и таблетите, показва проучване на Центъра за безопасен интернет.

Малчуганите започват да използват активно тази техника още на 3 – 4 години. За тях това е източник на забавление – музика, филми и игри.

Снимка: bTV

Опасното за децата съдържание обаче също е само на две кликвания в мрежата, дори в самите забавленията – кадрите с насилие във филмите и игрите, са едни от основните заплахи за детската психика.

Снимка: bTV

Препоръката към родителите е, освен да наблюдават децата, и да обясняват често какви рискови крие интернет.

Сцените с насилие, до които децата имат достъп, може да ги травмират, да им докарат кошмари, обяснява Луиз Шахбазян от Националния център за безопасен интернет.

Според експертите, за да се отклони вниманието на децата от насилието в мрежата, родителите трябва да показват, че на мобилните устройства има не само забавни, но и образователни игри. А дори и учебници.

„Може да се получи интерес към познавателната сфера, да се получи образователен и учебен процес под формата на заиграване“, казва Божидар Ангелов, декан на факултета по начална и предучилищна педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Паралелно с учебниците, експертите препоръчват да се актуализирана и учебната програма, за да стават децата по-грамотни в дигиталната ера.