Екипът български медици, който оперира дете в утробата на майка му, ще бъде предложен за награда от правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С помощта на д-р Чачева, д-р Михова, д-р Василева, д-р Стоичкова и медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова, се роди здраво дете, което без белодробната интервенция бе практически обречено. Операцията беше първа по рода си у нас.

На последното заседание на кабинета темата е обсъждана от премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов.

„Гледах по телевизията тези дни, много ме впечатлиха тези лекари, които направиха уникалната операция, и семейството и ще се радвам, ако се направи едно такова предложение – аз не знам какви отличия имате вие в Министерството на здравеопазването, но и парична награда да гласуваме”, казва премиерът, цитиран в официалната стенограма.

Москов запознава колегите си в правителството със случая, като отбелязва, че част от лекарите от екипа са учили и работили в Германия, но са се върнали у нас. „Добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система”, отбелязва министърът.

След като интервенцията придоби публичност, стана ясно, че тя не се покрива от здравната каса и практически е реализирана с хонорарите, от които медиците се отказаха. „С националния консултант и с Дружеството по акушерство и гинекология съм предвидил среща още в края на тази седмица, за да можем да имаме системен подход към такива неща, а то да не е решението на добрата воля и високия професионализъм просто на отделни лекари, както е в случая”, посочва д-р Москов.