Все повече институции у нас с протегната ръка към бедните. Освен държавата, в инициативата "Топъл обяд в студената зима", се включват банки, синдикати и Църквата.

От 14 години в манастир „Успение Богородично” в Кърджали бедните получават топла храна. Идеята църквата да храни социално слабите е на отец Боян Саръев, а трапезарията продължава да действа толкова много години, благодарение на доброто сърце на хора с възможности от Родопите, които даряват хранителни продукти.

В този своеобразен кръстоносен поход срещу глада, църквата не е сама. Държавата чрез Министерството на труда и социалната политика всяка зима осигурява безплатен топъл обяд на хиляди бедни у нас. През последните години в доброто дело се включват все повече институции.

Може да е постно сега, ама има храна

Десетки социално слаби всеки божи ден идват в манастира, за да се нахранят. Сред тях е и баба Кера, за която купичка топла супа е достатъчна, за да засити глада й: „Може да е постно сега, ама има храна...”.

Църковната помощ е за всички в нужда, без значение от етнос и религия

„Църквата не е социална служба, но, разбира се, пък църквата трябва да дава и личен пример за милосърдие, защото тя основно това проповядва”, казва отец Саръев.

Държавата също дава своя принос в борбата с глада, с разкриването на стотици трапезарии през зимата, където социално слаби по списък, получават топъл обяд.

Колкото и проекти да стартират обаче не винаги помощта стига до всички в нужда. Затова в кампанията вече се включват и финансови институции. С пари от банка и частни фирми, за 13-та година в София ще работят 13 социални кухни.

В тях от понеделник до петък се предлага безплатен обяд. Той е само за хора, които са регистрирани в социалните служби по места.

По данни на социалното министерство момента у нас чрез фонд Социална закрила се финансират 179 трапезарии, които буквално спасяват от глад над 13 хиляди бедни и то през най-тежките зимни месеци - от началото октомври до края на март.