Военните мисии не са авантюра, а изпълнение на дълг – това заяви военният лекар д-р Венцислав Мутафчийски, който завежда хирургията на Военно-медицинска академия и е бил на мисии в Македония, Ирак и Афганистан.

„Първата мисия беше в Македония по време на т.нар. косовска криза. Българската армия имаше грижа да осигури медицинското обслужване в един бежански лагер. Не беше свързано с директни бойни действия, но ние не се бяхме сблъсквали с такова нещо – в бежанските лагери има предимно жени, деца и старци, младите участваха директно в бойните действия. Имаше много болести, справяхме се с ограничен ресурс, да им създадем някакъв комфорт”, разказа д-р Мутафчийски в предаването „Тази сутрин” по bTV.

За него най-стресиращият момент в кариерата е атентата в Кербала, при който загинаха петима български военни, а други 68 души бяха ранени. „Това беше най-жестоката катастрофа в Българската армия в новата ѝ история. 68 човека няма как да бъдат обхванати за кратко време. Българските лекари, които учатсваха в преодоляването на тази катастрофа, бяха 12 души, двама от които хирурзи – шест болници в района поемаха пострадалите”, спомни си д-р Мутафчийски.

Един работен ден на мисия минава непредвидимо, обясни хирургът. „Ставайки сутрин без никакви задачи, следвашите часове могат да се окажат абсолютен кошмар – най-големият стрес е, че не можеш да си планираш деня, една част от теб задължително остава в готовност за мобилизация”, сподели той.

Причина за това е, че модерната война е асиметрична и случва се навсякъде, подчерта лекарят. „Няма линия, отвъд която са разположени вражеските линии – това е един кошмар, с който светът ще трябва да се справя през следващите години”, предупреди той.

Д-р Венцислав Мутафчийски разказа за съвместната работа на българските лекари с чуждестранните им колеги на мисия. „Ние сме много добре приети от всички чужденци – всички се подкрепяме, независимо от нацията, и така прекарваме и празниците – като едно голямо семейство. Навръх Нова година ни бомбардираха, но ракетата слава богу се взриви на около 100 м от голямата палатка, където празнувахме”, разказа военният лекар.

По думите му, връзката с местното население е особено важна за изпълнението на задачите на коалиционните сили и именно лекарите са тези, които я осъществяват. „Цялата операция в Афганистан протече в няколко фази - освен осигуряване на войските, имаше и лечение на местното население”, разказа д-р Мутафчийски.

„Да спечелиш ума и сърцето на местните, за да създадеш атмосфера за работа на коалиционните сили – това е много важно. Афганистан прилича на държава от библейско време – само автоматите „Калашникво” ги отличават от времената на Исус. Те имат най-високата детска смъртност – 40% от децата умират. Те никога не са виждали лекар – задължително преди обяд преглеждахме задължително между 30 и 40 местни, което беше много важно за присъствието на коалиционните сили”, разказа още хирургът.

„Децата навсякъде са едни и същи. Афганските деца са с будни очи, пълни с надежда. Огромно впечатление ми направи отношението на испанските лекари, които са пълни с милосърдие – не се съобразяваха с това, че децата са мърляви и не са виждали вода, хвърляха се все едно бяха техни собствени деца”, сподели още д-р Мутафчийски.