Днес се прощаваме с един от най-големите дарители на Българската православна църква. Поклонението пред тленните останки на дядо Добри продължава и в този час в храма на родното му село Байлово. Той почина на 103-годишна възраст вчера.

Днес беше отслужена заупокойна литургия, а погребението ще е утре. Храмът „Св. св. Кирил и Методий” в Байлово остана отворен цяла нощ. „Тихия ангел”, „Светеца от Байлово”, „жива икона” са част от имената, с които наричахме дядо Добри.

Молитвата на дядо Добри винаги била насочена към това България да се обърне към Бога. През последната година обаче се молел горещо на Господ да го вземе при себе си.

„Този живот, който той имаше, наистина беше на един човек, който живееше във вярата си, отдаден на Бога, който се грижеше не просто да събира милостиня, а да кара хората да бъдат милостиви и да вярват в Бога”, заяви отец Серафим, изповедник на дядо Добри. 

Сърцето на дядо Добри било в Байлово. Затова ще бъде погребан в двора на храма, където и живя в скромна постройка в последните си години.

Дядо Добри беше един от най-големите частни дарители на православни храмове в България. Дълги години събираше помощи пред "Св. Александър Невски".

През 2009 г. той дари над 35 000 лв. на катедралата, което е най-голямото частно дарение в 100-годишната история на храма.

Той живееше скромно в името на вярата, загърбил материалното. Събираше милостиня, за да дарява на храмове.