До 2022 г. всяка сграда у нас – и частните, и общинските, и държавните, трябва да има технически паспорт.

Той съдържа информация за:

Снимка: bTV

Задължение на собствениците е сградите, в които живеят, да имат този документ. 

Срокът за изваждането му беше отлаган няколко пъти. За закъснелите този път ще има глоби – от 100 до 300 лв.

Снимка: bTV

По последни данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството у нас има над 2 млн. жилищни сгради, от които над 21 хил. панелни блока с над 700 хил. панелни апартамента. Друга част от блоковете  – 50 881, са стоманобетонни.

Снимка: bTV

В редица големи градове панелните жилища представляват 50% от всички жилищни сгради.

Вижте повече във видеото:

В студиото на предаването „Тази сутрин“ арх. Влади Калинов, отговарящ по контрола на строителството в Столичната община, съобщи, че в столицата близо 20 хил. сгради имат технически паспорт, което е малък брой. Основната причина за това е, че „хората не са свикнали да дават пари за сградата, в която живеят“, коментира гостът.

По думите му може да има опасни сгради, но не може да се правят кардинални заключения – общ проблем няма и не може да се каже, че панелните или тухлените сгради са опасни.

Снимка: bTV

Проф. Светослав Симеонов, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, обясни, че старите панелни блокове, както всички останали сгради у нас, са проектирани по едни и същи норми, имат подсигурена начална равна на всички останали сгради носеща способност срещу земетръс. Особеността при тях е, че са малко по-капризни по отношение на поддръжката. Те имат голямото предимство, че основните им елементи са произведени при заводски условия, което е предпоставка за по-високо качество, но свързващите елементи се извършват на място и при недобра поддръжка е възможно проблем с бетона в свързващите дюбели, корозия на връзки и това би довело до сериозно намаляване на земетръсната устойчивост.

Изготвянето на технически паспорт ще даде реалната картина на състоянието на сградата към настоящия момент и съответно предписание на мерки за нейното усилване, ако е необходимо, каза проф. Симеонов.

Снимка: bTV

Запитан дали има информация за състоянието на сградите в центъра на София, арх. Калинов отговори, че през 80-те години по бул. „Витоша“ са правени масови преустройства, „за които нямаме 100-процентова гаранция, че са изпълнени както трябва и че са правени изчисления по отношения на земетръс“. В момента обаче собственикът е задължен да окомплектова всяко преустройство с технически паспорт.

Виолета Ангелиева, директор на Дирекция „Технически правила и норми“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, коментира, че има оживление и все повече хора осъзнават нуждата от технически паспорт и най-вече да си направят техническото обследване, за да се видят какви са действителните характеристики и необходимите мерки след това.

Вижте целия разговор във видеото:

Същевременно по улиците на столицата ежедневно може да се видят абсурдни реконструкции. Вижте няколко примера от „Овча купел“, „Дружба 1“ и... „Лозенец“ – срещу Университета по архитектура, строителство и геодезия:

Вижте и още абсурди по света и у нас: