Тази година Великден по православния календар е сравнително рано – на 8 април, което предполага по-хладно време (следващите няколко години е в края на април и дори в началото на май).

Снимка: bTV

Когато Великден е по-рано страдат морските курорти, но печелят зимните, коментира Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

По традиция около 280 хил. българи празнуват Великден по хотели в България, а близо 50 хил. почиват в чужбина.

Снимка: bTV

Почивката в курортите у нас излиза средно 295 лв., а в чужбина – около 485 лв. Тази година ще има ръст в цените – около 7,5%, прогнозира Драганов. По думите му причината е в догонването на качество чрез преодоляване на проблема с персонала.

Снимка: bTV

В България се очаква най-много хора да посетят спа курортите във Велинград, Хисаря и Сандански, както и планинските курорти – Банско, Боровец и Пампорово. По морските курорти у нас се очакват доста румънски туристи.

Снимка: bTV

Българи пък ще прекарат Великденските празници в Румъния – около 4000. Най-много по традиция ще празнуват в Гърция – около 26 хил. Очаква се 5000 души да отидат в Сърби, а близо 2500 – в Македония.

Снимка: bTV

Всяка година има оплаквания и сигнали за проблеми сред почиващите в България и в други държави българи. Най-много са проблемите с пътуването и изгубен багаж, но има и оплаквания от лоши условия в хотелите, каза Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Снимка: bTV

Последните сигнали в центъра са от българи, почивали в Италия, за много лоши условия в хотелските им стаи.