Отново призив срещу войната по пътищата, година след старта на инициативата "Червена пътека". Близки на загинали при катастрофи и граждани за пореден път разпръснаха рози на пешеходни пътеки в цялата страна.

Само за изминалото денонощие при катастрофи са загинали двама души. В столицата пък данните сочат, че инцидентите с пешеходци са отнели 11 живота за последната половин година - от тях двама са загинали на пешеходни пътеки.

Красимира е сред хората, загубили на „зебра” любим човек. Тя скърби за 19-годишната си сестра, след като с 140 километра в час на пешеходна пътека я връхлита кола. „Аз лично искам да покажа болката си, че моята сестра я няма - един живот си отиде”, споделя младата жена.

Бояна пък поднася цветя за брат си Георги, загинал в катастрофа. „По-строги наказания трябват, защото в момента почти няма такива наказания за убийците на пътя, присъдите са условни и остават ненаказани”, коментира Бояна Георгиева.

Представител на фондация „Безопасни улици от Валя” призова всички граждани да бъдат активни - да подават сигнали и когато стане нужда, да свидетелстват, за да се стартира производство срещу убийците по пътищата на страната.

Освен в София, „Червени пътеки” от цветя бяха направени и на пешеходни пътеки в Бургас и Варна.