Черен списък с нелоялните фирми за кампанията "Висящото кафе" създадоха организаторите на кампанията. Според администраторите на фейсбук-страницата злоупотреби с безплатни стоки за хора в нужда са възможни.

Списъкът на фирмите, включили се до момента в кампанията, е около 500. В него влизат магазини за играчки, аптеки, книжарници и дори опери. Според администраторите на страницата злоупотребата е неизбежна, затова специална страница за кампанията ще събира всички нелоялни практики.

„Една от опциите, които в момента въведохме в сайта, е да има своеобразна рейтингова система и да има обратна връзка от клиентите. За да може да в момента, в който някой клиент види, че има злоупотреба, да подаде сигнал”, обясни администраторът на сайта на кампанията Анастасия Карнаух.

Едва след това ще се прецени дали търговецът ще бъде изключен от кампанията. Екип на bTV реши да провери дали има такива, които биха се възползвали от идеята да им се платят две сметки, но да оставят нуждаещите се на сухо. Намерихме заведение в Студентски град, където има висящи дюнери. Платихме, за да видим как ще реагират майсторите на закуските.

Те спазиха правилото на кампанията, но са скептични към нея. До момента в сайта няма нито едно оплакване.