Нови цени за паркинг в идеалния център очакват шофьорите в София. В бъдещата „синя зона” ще се плаща двойно. Цената в останалата част от района с платен престой – вече „зелена зона” – остава 1 лев на час. Всички ползващи градския транспорт могат да си отдъхнат – засега билетите няма да поскъпват.

Столичният общински съвет прие програмата за развитие на градския транспорт в София до 2015 г. Общинските съветници одобриха промени, които засягат абонаментните карти и организацията на паркирането в синята зона. Наредбата ще влезе в сила на 1 май тази година.

Градският транспорт става по-привлекателен

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова промените са замислени така, че да стимулират ползването на градския транспорт и закупуването на картите, които свалят стойността на превозите.

Засега билетите запазват цените си, въпреки увеличените цени на горивата, увери кметът. Остава и картата за една линия и то не само за ученици, студенти и пенсионери. По думите на Фандъкова около 10 хил. души редовно си плащат и искат да ползват градския транспорт, но имат нужда само от една линия. Цената на картата ще бъде 23 лева.

Картата за метрото също няма да поскъпва, поне до пускането на втората линия на метрополитена. След това ще бъде въведен комбиниран абонамент и за двете линии на цена от 35 лева.

Отпадат картите за две линии, талоните с пет билета и комбинираният билет „метро - наземен транспорт”.

За момента няма техническа възможност за почасово таксуване в автобусите. За целта предстои да бъде въведена специална система.

Нови цени за паркинг за неочарованите от транспорта

Промяната, която засяга в най-голяма степен шофьорите в София е свързана с предефинирането на зоната за кратковременно платено паркиране.

Досегашната синя зона ще се казва вече „зелена”. Таксата за престой в нея остава 1 лев на час, като автомобилът може да престои на заетото място до четири часа. В идеалния център на столицата се въвежда „синя” зона. Таксата за паркиране в нея ще бъде двойно по-висока.

По думите на председателя на транспортната комисия на Столичния общински съвет Радослав
Тошев около една трета от сегашната синя зона ще стане зелена.

Променя се и часовата рамка, в която ще може да се паркира. Тя вече ще е от осем сутринта до седем вечерта. „Синя зона” ще има и в събота, защото притокът на коли към центъра в почивния ден е почти същия като през седмицата.

Глобата за вдигната кола в София скача двойно – нарушителите ще плащат 60 лева, а за скоба – 30.

В пиковите часове няма да има паяци

На неправилно паркираните автомобили в натоварената част на деня ще бъдат поставяни скоби. Паяците ще отстраняват само колите, които пречат на движението.

Според Фандъкова често се получават сигнали за спрял на трамвайните линии автомобил.