Акции срещу туристите, които избират диви места за къмпингуване, белязаха приключващия курортен сезон на Черноморието. Бяха налагани и глоби.

Стотици хора у нас търсят красотата и спокойствието на дивите места по нашето крайбрежие. Много от тях са готови да понесат санкции и глоби, но въпреки това не се отказват.

„За съжаление, гледах, четох много неща и се информирах. Хората направиха една атака срещу къмпингуващите, а всъщност това са хора, които оставят след себе си по-чисто и не пречат по никакъв начин на природата”, заяви Kоста Щерев, почиващ на див плаж.

За много хора, избиращи дивите места като място за почивка, това е единственият начин да избягат от напрежението и нежелано присъствие.

„Това въпрос на култура ли е да посещаваш подобно място? Това е въпрос на вътрешна необходимост. Аз никога не съм харесвала курорти, където е човек до човек, където те настъпват и ти хвърлят прах в очите. Слушаш всякакви писъци, крясъци, които не ми се връзват с представата за почивка”, е мнението на Диляна Йосифова, свободно къмпингуваща.

Поради особеностите на Северното ни Черноморие след последния голям курорт Албена от този сезон кметът на Шабла Райна Бърдарева подкрепи дивото къмпингуване и смята, че това е чудесна възможност за развитието на туризма в района.

„Трябва да бъдат парцелирани, защото общината по наредба може да събира не повече от 2 лева на 10 кв. метра съобразно това дали е палатка, кемпър или нещо друго. Така че за следващата година ще имаме пълна готовност да започнем по-рано. Това е една алтернативна форма за туризъм. Уважаваме желанието на хората да живеят малко по-волно, да бъдат съвсем сред природата”, посочи Бърдарева.

Инициативата за регламентиране и предоставяне на места за диво къмпингуване, може да се превърне в успешен модел.