Възпитателните училища и интернатите се закриват. Това е записано в новия Закон за детското правосъдие, който трябва да влезе в сила след една година. Вместо да отиват в поправителен дом, непълнолетните крадци и обирджии ще възстановяват нанесените щети със собствен труд.

През 2015 г. регистрираните непълнолетни престъпници са 5362. От тях малко над 1300 са малолетни, на възраст от 8 до 13 години. 50 от тях в момента са настанени в интернати.

Непълнолетните престъпници на възраст до 17 години са малко над 4 хиляди.

Законопроектът предвижда и намаляване на максималното наказание в съда. В момента България е единствената европейска страна, в която малолетни деца до 14-годишнишна възраст се наказват с лишаване от свобода.

Мерките в новия закон

Интернатите ще бъдат заменени от 10 нови центрове за възпитателна подкрепа. Във всеки един ще се настаняват по 10 деца. Всички други непълнолетни и малолетни с лоши прояви ще работят, ще им се налагат определени забрани, ще бъдат задължени да спортуват или евентуално ще бъдат под специален надзор до 1 година.

“Възможността за отклоняване на наказателно преследване може да се прецени от самия прокурор или от съда, когато е в съдебна фаза”, уточни правосъдният министър Екатерина Захариева.

Според новия закон, изработен по швейцарски модел с помощта на УНИЦЕФ, домът в Бойчиновци ще остане. Но, там ще влизат само непълнолетни. Обучението им и извънкласните дейности са задължителни. „Доста такива извънкласни форми се провеждат с тях от рода на кондиционен културизъм, различни спортове, художествено слово... Много такива неща, които спомагат за тяхното общо развитие”, уточни началникът на обекта гл.инсп. Иво Йорданов.

Основният ни проблем в момента е, че зад всяко такова дете стои дълъг списък с възрастни, които са се провалили и не са осъдени, допълни омбудсманът Мая Манолова.

По думите й през гратисния период от година и половина трябва да се направи нужното да се помогне на всяко дете.

В момента интернатите са към Министерството на образованието. И въпреки, че те се закриват, министерството е спечелило европроект за тях на стойност 2 милиона лева.