Евангелистката църква поема финансово медицинската грижа в най-големия бежански лагер у нас - този в Харманли. Дотук се стигна, след като държавата отказа да плаща заплати на медиците този месец.

След 10 месеца работа в лагера медицинските работници разбират, че са назначени към Евангелската църква . Пасторът се съгласил да поеме заплатите им, докато държавата намери пари.

Така трима здравни работници продължават да полагат грижи за здравето на над 1600 бежанци. Опитът ни да се срещнем с медицинския екип обаче беше осуетен от Агенцията по бежанците, който отказа достъп на екипа на в лагера

Бежанците, чието здраве е поверено на лекар и двама фелдшери и то само през делничните дни, приемат новината с усмивка.

А лекарите в Харманли направо са изумени. „Аз не мога да си представя че даже от нашата църква, ако иска да е от мюфтийството, от където иска да е , не мога да си представя , че мога да вземам пари . Тоест това да ми е заплатата – не, не го приемам за нормално”, заяви личният лекар д-р Александра Чакърова.

Липсата на финансова сигурност е причина никой лекар в Харманли да не иска да работи в лагера. От Върховния комисариат за бежанците отново призоваха държавата да осигури достатъчно пари за лагерите.

„Естествено е, че когато има толкова много хора е хубаво те да имат достъп до една ефективна и адекватна грижа. Очевидно има нужда да се подкрепи държавната агенция за бежанците, за да може да увеличи състава на медицинските работници”, отбеляза Борис Чеширков от организацията.

Бюджетът на лагера в Харманли е 6 600 000 лева, над 70% от тази сума се изразходва за заплащане на персонала, сочи проучването на комисариата.

От държавната агенция по бежанците отказаха да коментират защо здравната грижа за чужденците в Харманли е поета от църква.