Бурният вятър пренасочи самолети и предизвика поражения на много места в страната. В Северозапада вятърът отнесе дървета, стълбове и покриви. Поривите счупиха ветромера на връх Мургаш.

В столицата има множество сигнали за паднали дървета, увредени пътни знаци и рекламни пана. По данни на ЧЕЗ, най-тежка е ситуацията в южните квартали.

В Дупница, Елин Пелин, Своге и Самоков също има сериозни щети.

Десетки аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването в навечерието на очакваното рязко застудяване.

Въпреки това, хиляди домакиснтва и в неделяния следобед бяха без ток.

Дърво смаза кола до Южния парк в София 

Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Снимки ни изпрати наш зрител в рубриката ни "Аз, репортерът".

Снимка: Аз, репортерът

Зрител ни изпрати и снимка на усукан билборд на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" в столицата.

Снимка: Аз, репортерът

Друг зрител ни сигнализира за паднало скеле на строеж през нощта заради силния вятър в столичния квартал „Гоце Делчев”. Нанесени са щети на паркирали автомобили.

Снимка: Аз, репортерът

Паднало дърво има и на ул. "Солун" в кв. "Борово".

Снимка: bTV

В столицата са премахнати паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв. "Горна баня" и по Южната дъга, опасно скеле в кв. "Гоце Делчев", отстранени са силно увредени пътни знаци, навеси и рекламни пана в различни райони на града.

Снимка: БГНЕС

Най-сериозни проблеми вятърът създаде в южните райони на София.

До обяд днес 125 сигнала за паднали клони и дървета по улични платна и тротоари са предадени за предприемане на действия по обезопасяване и премахване.

Екипите обезопасяват надвиснали ламарини, като на места, където това е затруднено се поставят и предпазни ленти. Екипи на „Зелена система”, Столичен инспекторат също работят по дейности по почистване на клони.

Снимка: btvnovinite.bg

Осем екипа на фирми, ангажирани с поддръжка на уличното осветление, работят по отстраняване на възникнали повреди в уличното осветление. Екипите работят в „Овча купел – стара част”, селищата Световрачене и Чепинци в район Нови Искър.

Общо 77 сигнала за скъсани електро проводници са предадени за предприемане на действия по отстраняването им от ЧЕЗ.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която нарежда на собствениците на имоти, върху които се извършва строителство, както и на фирмите , осъществяващи външна реклама, да предприемат всички действия по обезопасяване на своите обекти.

Фандъкова възложи и на екипите на пожарната служба, аварийно-спасителното звено, Столичния инспекторат и дирекция „Зелена система“ да предприемат всички необходими действия по отстраняване на опасни елементи и паднали дървета от пътните платна и тротоарите.

От Столичната община призовават гражданите да са внимателни при придвижването си в града.

В Монтанска област стихията прекърши дървета по пътищата от областния град към Берковица и село Студено Буче. 30-метров бор падна и върху къща в бойчиновското село Охрид. От вчера следобед стопанинът не може да се свърже с дежурен екип на ЧЕЗ, който да спре електричеството.

Едни от най-тежките поражения са във Враца. Стихията прекърши електрически стълбове и дървета, отнесе покриви, огради, помете автобусни спирки. На улица „Никола Обретенов" вятърът е изтръгнал ламаринен покрив на дърводелски цех и го е запратил в отсрещната къща. В пострадалите квартали няма ток повече от десет часа. След бурята обаче над града изгря дъга.

Дъга се появи и в София.

Снимка: Аз, репортерът

Наша зрителка изпрати в "Аз, репортерът" снимки от двора си в Чипровци, където вятърът е отнесъл люлката.

Снимка: Аз, репортерът

"След снощните ветрове сутринта не можах да намеря люлката в двора", ни е написала тя. 

39-годишна жена беше приета в "Пирогов" вчера, след като върху крака й паднал клон от топола на ул. „Оборище" в София. Кракът й е счупен, предстои днес или утре операция, уточниха от болницата.

В лечебното заведение е бил приет и 47-годишен мъж, ударен от падащ предмет на строителен обект. Мъжът е имал рана, която е обработена, и е освободен за домашно лечение.

Поради силния вятър имаше проблеми със скъсани кабели на уличното осветление. Най-голям брой сигнали от граждани бяха подадени от кв. „Павлово" и ж.к. „Овча купел".

Бурята пренасочи самолети

Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, алармира зрител на bTV. 

Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - от Валенсия, Дубай и Лондон. 

"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца, и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд", възмути се инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището. 

Два самолета - от Валенсия и Дубай, са пренасочени, но е организиран транспорт, съобщиха от Летище София. Още един полет - от Лондон, е бил пренасочен към Пловдив по-рано. "Три часа няма кой да дойде със стълба да свали хората, също като нас", каза за bTV инж. Маслев.

Самолет на „Lufthanza”, който е пътувал от Мюнхен, е трябвало да кацне в София снощи, но е пренасочен към Букурещ.

В планините вятърът вече втори ден е ураганен

Метеоролозите отчетоха, че най-ветровито е било във Враца и Монтана тази нощ, където поривите на вятъра стигнаха 24 м/с. Високи стойности са отчетени в София, Видин и Елхово. На връх Мургаш вятърът е бил толкова силен, че скоростта му не можеше да бъде измерена.

В Западна България най-страшното вече мина. Там вятърът промени посоката си. Това показва, че вече ще започне да отслабва.

В източната половина от страната и през следващите часове вятърът ще бъде опасен. Бурен вятър духаше на много места, в Бургас и на нос Емине на моменти скоростта на вятъра превишаваше 100 км/ч.

В планините вятърът вече втори ден е ураганен - с пориви над 144 км в час. Не може да се каже каква е била точната скорост, защото ветромерите измерват до 144 км в час.

 Снимки и видео от пораженията от вятъра може да ни изпращате в рубриката ни "Аз, репортерът".