Нападението, извършено от Октай Енимехмедов на конференцията на ДПС, не е било насочено лично срещу Ахмед Доган. То е бунт срещу политиката в държавата като цяло. Така пред bTV бившата приятелка на 25-годишния студент – Мария Желязкова, обясни поведението му в деня на покушението.

Желязкова каза още, че бургазлията се занимавал и с правене на сайтове – бил пуснал страница, тип форум, в която всеки потребител може да изкаже мнението си за публичните личности в България – политици, актьори и т.н. Октай обаче не бил от коментиращите – нямал и лично отношение към бившия лидер на ДПС, подчерта бившата му приятелка.

„Той не харесваше да има етнически сблъсък – казваше, че всички трябва да се чувстваме българи”, добави Мария Желязкова.

По думите й Енимехмедов бил „почтен човек, уравновесен, спокоен – с ценности и идеали, който искаше да отправи едно послание, да внесе справедливост в житейски план”. Желязкова изрази възмущение от побоя над студента нападател по време на конференцията на ДПС и призова за справедливост в това отношение.

За такава настояват и демонстранти в 4 града на България днес.