МВР е регистрирало с 200 повече телефонни измами тази година спрямо 2013 г. Жертви обикновено са възрастни хора, които губят спестявания от няколкостотин до няколко хиляди лева.

Когато традиционните схеми за катастрофа на близък или колет от чужбина не проработят, „ало-измамниците” прилагат нов капан - представят се за полицаи.

Жена, която ще наричаме Елена, е дала на мошениците 1500 лева. Представили се за полицаи и поискали парите в помощ на полицията. За да хваща мошеници.

С помощта на бдителни съседи и след полицейско преследване измамниците са задържани с парите. Повдигнато им е обвинение, а съдът ги пуска на свобода под гаранция от 750 лева.

„Обикновено никой не си признава. Казват, че са били принудени. Неща, на които няма как да се вярва. Това са техни версии за пред разследващите”, обяснява Борислав Мануилов, началник на РПУ Сливница.

Измамени като Елена са над 700 българи, сочат данните на МВР за 2014 г. До декември са хванати 120 измамници и разкрити над 90 случая.

Криминалисти предупреждават за възможни измами и по празниците и съветват по никакъв повод да не се дават пари на непознати.