Родени на цимента в зоокъта в Разград и стъпкани от родителите си, спасени като по чудо във ветеринарна клиника в Разград и отгледани от доброволец на фондация „Дивите животни”, лъвчетата Терез и Масуд развълнуваха хиляди хора по цял свят.

От самото начало специалистите бяха категорични, че животните не могат да оцелеят в зоопарк, но това не спря кметът на Разград Валентин Василев да предложи те да бъдат дарени на община Пазарджик, където да живеят отново в клетка.

Снимка: bTV

Протест накара министърa на околната среда и водите Нено Димов да обещае, че ще помогне Терез и Масуд да стигнат до специализирания център на международната организация „Четири лапи” във Холандия.

Снимка: bTV

Въпреки това общинските съветници в Разград гласуваха да гласуват лъвчетата да отидат в Пазарджик. Нов протест и личната намеса на премиера Бойко Борисов помогнаха все пак животните да тръгнат на път.

Снимка: bTV

Лъвчетата пропътуваха 2200 км, за да стигнат до центъра за големи котки „Фелида” в Найберкоп, Холандия и се чувстват добре на новото място. Историята в „Лъвски сърца” е не само за трудностите около спасяването на Терез и Масуд, но и за това как съдбата на две живи същества може да обедини хиляди хора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!