Уплашени и стъпкани от родителите си – така изглеждаха лъвчетата Терез и Масуд, изведени от зоопарка в Разград и спасени от природизащитници. Малките пострадаха, след като родителите им изпаднаха в паника заради… панаир, организиран на метри от клетката им. Сега, вместо в спасителен център, лъвчетата може да тръгнат към пазарджишкия зоопарк, а опасенията на активистите са, че всъщност ги иска частен колекционер.

От Министерството на околната среда и водите заявиха, че лъвчетата не могат да бъдат върнати в Разград, защото зоопаркът няма лиценз. От ведомството на Нено Димов обаче не дадоха указания къде да бъдат преместени. Да намерят нов дом на лъвчетата се ангажираха  от "Четири лапи" и няколко месеца по-късно успяха – в спасителен център в Холандия.

Пред камерата на bTV Явор Гечев от организацията обясни, че в зоопарковете у нас няма специалисти, които да могат да се справят с гледането на новородени, които са без майка си. Те не могат нея през първите месеци от живота си: „Бъдат ли изпратени в зоопарк ги обричаме на сигурна смърт”.

В спасителния център за големи котки със здравни и поведенчески проблеми животните в по-добро състояние се подготвят за изпращане в друг обект – в ЮАР, където условията са възможно най-близки до природните. Другите остават под непрекъснатата грижа на специалисти.

Въпреки това кметът на Разград Валентин Василев не вижда проблем в изпращането на лъвчетата в Пазарджик: „Те предлагат много добри условия за отглеждането в зоопарк „Острова” в Пазарджик и съответно ние подготвихме докладна записка, при което предлагаме на Общински съвет Разград да вземе решение”. Самият управител на обекта Петко Куртев признава, че нямат даже подходяща клетка, персоналът също не е обучен.

Людмила Кривошиева от фондация „Диви животни”, която се ангажира със спасяването на Терез и Масуд, определи интереса на Пазарджик като „странен”, особено при положение, че местната власт в Разград знае отдавна, че се водят преговори със спасителния център. Иначе, към момента североизточният град не помага по никакъв начин за гледането на лъвчетата: „Общината просто следи случая по „Фейсбук”.

„Имам подозрения, че ще отидат в нечий частен дом”, коментира и Явор Гечев.

Междувременно, от Разград ще бъдат изведени и двойка възрастни лъвове, които скоро ще имат малки.