Столичната община дава на прокурор собствениците на Захарна фабрика, Къщата на архитект Фингов и Къщата на Яворов. Причината - сградите са оставени да се рушат и безценните паметници на културата може да останат в историята.

Сградата на Захарна Фабрика е построена преди 118 години от белгийската фирма Солвей, а целта е била да се произвежда захар. Фабриката става символ за развитието на младата българска държава.

„На Захарна фабрика на собствениците са налагани няколко пъти санкции, 2 пъти са глобявани със 100 хиляди лева, ние с документи можем да докажем, че от 2009-та година собственикът не е предприел никакви действия по това да укрепи сградата, да я приведе в добър вид”, поясни зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

„Събрали сме всички данни, с които разполагаме и заедно с други собственици на такива сгради, които не изпълняват законите и са разрушили своите ценности сме ги дали на прокуратурата за повдигане на обвинение. Те ще преценят какво, защото е много важно да обясним, че са изчерпани всички способи собствниците да бъдат принудени да изпълняват своите задължения”, поясни Чобанов.

Повече гледайте в репортажа на Денислав Борисов „Културни безценности” тази вечер в bTV Репортерите.