Броят на младите учители до 35 години се увеличава през учебната 2014/2015 година, отчете председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, въпреки че според цитираната от нея статистика те са едва около 6,3% от всички учители в страната.

През тази учебна година в българските училища преподават 5800 учители до 35-годишна възраст от общо 91 490 преподаватели. Това стана ясно на конференцията „Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна среда”, организирана от учителския синдикат.

Според Янка Такева и сегашният брой на младите учители е изключително нисък, но тя припомни, че те са били 4000.

Тя поясни, че се увеличават младите учители в училище заради, макар и малкото повишение на началната учителска заплата от 500 на 530 лева, както и защото през тази година много учители са се пенсионирали. „Учителите при пенсиониране получават вече осем брутни работни заплати”, припомни Такева.

Тя увери, че синдикатът ще настоява за повишаване на изискването за бала на кандидат-студентите в педагогическите специалности, както и за въвеждането на допълнителни критерии за кандидатстване. „Няма да се ограничава приемането с оценки от матурите, но трябва да има някаква минимална оценка, каквато се изисква за лекарите и икономистите”, смята Янка Такева.

Тя добави, че сега много студенти, които учат в педагогически специалности, влизат с нисък бал или с оценка от матурите.

В Стратегията за развитието на педагогическите кадри се предвижда учителската професия да стане регулирана професия, каквато е юридическата и лекарската, каза председателят на учителския синдикат. „При тези професии критериите за прием във висшите училища са по-високи”, отбеляза Такева. По думите й затова ще трябва да се промени законодателството за прием в педагогическите специалности, въз основа на това, че учителската професия ще стане регулирана.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, каза, че повишаването на критериите към кандидат-студентите по педагогика е сериозен въпрос, който може да се реши само заедно с ректорите на висшите училища, защото университетите са автономни.