За промени във функциите на акушерките настояват неправителствени организации. Според тях акушерките трябва да станат равнопоставени на лекарите и да имат право да вземат самостоятелни решения по време на бременност и раждане

Неправителствените организации обаче настояха коренно да се промени и преосмисли майчината грижа. Сред най-наболелите проблеми организациите споменаха грубото отношение към родилките, липсата на право на жената да избере как и с кого да роди - масово лекарите сами избирали какви процедури да прилагат.

Отделно от това неправителствените организации настояха и да бъде прекратена практиката да се плаща за присъствие на бащата в родилната зала. Протестираха и срещу рутинното разделяне на майката и бебето след раждането, което не било медицински обосновано.

Ралица Димитрова, която родила второто си дете вкъщи, разказа, че при раждането на първото й дете, през 2003 година, излязла от родилната зала с пукнато ребро.

„Излязох с пукнато ребро и срязан перинеум. Защо ми пукнаха реброто -защото тук е практика да се използва една техника в помощ на майката родилка, има един доктор, в моя случай стажант, скачайки на корема ми се спука реброто”, разказа Ралица. Отношението на лекарите също не я очарова. Лекарят й крещял, че не се справя както трябва.

„Ей сега отивам да извадя форцепса, това бяха думите й. В крайна сметка на сина ми му счупиха ключицата, за да излезе по-бързо”, разказа жената.

По време на второто раждане, вкъщи, присъстват съпругът на ралица, по-големият й син и приятелка. Никой от тях не е медицинско лице. Жената каза, че имала и „план Б”, в случай, че нещо се обърка. След раждането майката и бебето нямат никакви травми. Не са ползвани и медикаменти.

И още от предложените днес промени - квалифицирани по нов начин акушери, които да бъдат овластени да заемат водеща роля при наблюдаването на бременността и при раждане.

По повод обвиненията към родилните отделения у нас д-р Златева от Първа акушеро-гинекологична болница „Света София" обясни пред bTV, че при постъпването си родилките подписват информирано съгласие, в което записват какво желаят и какво не желаят да им се прави. И лекарите изпълнявали желанията на жените, каза д-р Златева.

И още от предложените днес промени - квалифицирани по нов начин акушери, които да бъдат овластени да заемат водеща роля при наблюдаването на бременността и при раждане.