Третата страна сме в Европа по културно-исторически ценности, но никой не казва, че те са сравнени със земята от последната цивилизация – ислямската. Какво ще направим, ако оставим в земята тея основи – ще привлечете 500 000 туристи, колкото привлече Белчин миналата година? 500 000 билета са продадени. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” шефът на НИМ Божидар Димитров.

Той направи този коментар във връзка с множеството реставрирани крепости у нас, за някои от които има сериозни съмнения, че не са автентични. Особено нашумя случаят с крепостта Кракра край Перник, чиито стени със странни плоскости и приличат по-скоро на театрален декор.

Около 300 милиона лева за възстановяване на исторически архитектурни паметници ще усвои България до 2020 г. Според някои експерти вместо да се разкрие историческото богатство на страната, парите се харчат за бутафорни възстановки, с които се унищожават автентичните останки.

„Тези ценности, които ние наследяваме, представляват едни послания от минали поколения към бъдещи поколения и те днес се намират временно в наши ръце. Нашият върховен дълг е да ги предадем на следващите поколения в цялото богатство на тяхната автентичност, които принципи са напълно нарушени в онова, което съществува сега в момента”, заяви проф. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и авторитетен експерт на ЮНЕСКО.

По думите му, в Цари мали град оригиналът "просто е унищожен".

Кръстев посочи, че даже най-известната възстановка, тази на Царевец, е по-скоро „хипотеза” и „благодарение на това Велико Търново няма никакъв шанс да влезе в списъка на световното наследство”.

Снимка: nasa.gov

Димитров скочи срещу думите на професора: „Заявявам, че т.нар проф. Тодор Кръстев е един супер мошеник, никакъв експерт не е той, нищо не разбира от тези работи, не познава международното законодателство, не познава международната практика”.

Той посочи, че архитектът през целия си живот имал само една творческа реализация: „Една суха чешма до с.Ястребино”. По думите на Димитров, един кръг от „набедени, невежи и, бих казал, корумпирани експерти” разрешават пускането на реставрираните крепости и искат да вземат пари като консултанти или даже директно под масата.

„Сега възстановяваме историческата си памет – защо трябва да се примиряваме с резултатите от турското нашествие”, заяви шефът на музея и запита защо Царевец да влиза в списъка на ЮНЕСКО. По думите му навсякъде, освен в Перник, са спазени международните закони и старото и новото в обектите са ясно различени.

Сред другите скандални обекти е Яйлата, глътнала 2.2 млн. лева. На снимките от откриването на реставрираната византийска крепост се виждат блокчета, съмнително наподобяващи познатия от панелните квартали газобетон, както и римлянин, който държи реч.

Димитров заяви, че е използван камък, а името „Византия” е изкуствено и до XV век хората в нея са се обличали като римляни.

Той изрази мнение, че развалините в земята „могат да ни внушат само униние и безнадеждност”, като вече е лобирал пред премиера Бойко Борисов за голямата базилика и източната крепостна порта на Плиска, Трапезица и крепостта на Созопол.

Божидар Димитров обяви, че утре ще има ден на отворените врати в управлявания от него музей, а първите посетители ще получат безплатно и книгата му - "За кожата на едно ченге".