БНБ проверява случая с източването на милиони от банковата сметка на футболиста Мартин Петров. За bTV адвокатът на спортиста, Тодор Табаков, заяви, че ако трезорът и клиентът му не се споразумеят, ще заведе дело срещу банката за възстановяване на парите.

БНБ е институцията, която следи работата на всяка търговска банка, а позицията на централните банкери по казуса с влоговете на Мартин Петров е, че всяко движение по сметките на когото и да било трябва да се извършва със знанието на титуляра.

В случай на неразрешена платежна операция, доставчикът на платежни услуги – другата банка – носи отговорност.

По информация на bTV Мартин Петров не е давал писмени нареждания за операциите, случвали се със сметките му.

Личен банкер е управлявал сметките на Петров от години. Според юристи на футболиста от там се губят 3 млн. и 800 хил. лева.

Петров не е оторизирал служителката на банката за операциите. Тя пък от известно време вече не е служител на банката.

Под въпрос е кой е трябвало да уведоми Мартин Петров, че личният му банкер вече не работи в съответната банка.

В закона за платежните средства пък е записано, че в случай на неразрешена операция доставчикът или банката трябва незабавно да възстанови стойността на неразрешената операция. Поставен е и срок от 21 дни това да се случи.

От БНБ отчитат, че при неразрешена операция отговорността е на съответната банка, освен ако платецът е действал чрез измама.

Банката, в която са били парите на Мартин Петров, е подала сигнал в прокуратурата. Държавното обвинение поясни, че е възложило проверка на Националната полиция. Тя трябва да приключи до два месеца и на базата на събраните данни, прокуратурата ще реши има ли престъпление или не.