Хиляди левове струва четиридневната спасителна акция, при която планинските спасители откриха 21-годишния Тодор. Припомняме, че младежът се изгуби в неделя, докато изкачваше Черни връх. За спасителите най-важен е човешкият живот и често трудът им остава на заден план.

Четиридневната акция обаче ще струва много. По ценоразпис първоначалната сума за издирване е 90 лева, а акцията за едно денонощие - малко над 700. Всеки следващ час се таксува по 40 лева. Или близо 3000 лева за 4 дни.

Снимка: bTV

„Отделно това е гориво, високопроходими автомобили, една сериозна финансова сума. Със сигурност говорим за хиляди, нямаме точен разчет, но това са няколко хиляди лева, да”, обясни ръководителят на софийския отряд на ПСС Павел Павлов.

Разходите трябва да плати пострадалият, ако няма планинска застраховка.

„Правейки една планинска застраховка, в случай на нужда от нашата намеса, след това човек на практика не вижда как ние покриваме нашите разходи по силата на застрахователния договор”, допълни Павел Павлов.

Снимка: bTV


Планинската застраховка се сключва за срок от 3 до 365 дни. Колкото по-кратко - толкова по-евтино. Но според спасителите за 30 лв. на година туристите могат да си спестят хиляди в случаите като този на Тошко.