Българските моряци от кораба "Свети Николай" са били принудени да си мълчат за кокаина предполагат роднините на екипажа, задържан точно преди месец в Испания с 3 тона кокаин на борда. Те са започнали свое собствено разследване и настояват за среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да го запознаят с изводите от него.

На специална пресконференция роднини и близки на задържаните казаха, че такава среща им била обещана след завръщането на Цветанов от Испания, но така и не се
е състояла.

Всички роднини, които присъстваха на пресконференцията, заявиха, че не допускат моряците да са организатори и трафиканти на кокаина по своя воля. Според тях до доказване на противното моряците са невинни. Те определиха твърденията, че екипажът е бил в затруднено финансово състояние като безпочвени.

Твърденията, че екипажът е трябвало да познае кокаина са несъстоятелни, тъй като той е бил опакован като захар от предишния им курс и няма как да бъде разпознат, коментира Ивелина Атанасова, която е близка на капитана на кораба.

Според паралелно разследване на близките, има човек, който не е от екипажа, но се качвал на борда на кораба, и все още не е разпитан. Те отказаха да съобщят кой е въпросният човек, но посочиха, че той последен е видял екипажа и е възможно да даде някаква информация.

"Не мисля, че трябва да отговарям чрез медиите. Разбира се, че ще бъдат разпитани всички. В такива ситуации е по-добре роднините да бъдат съпричастни към разследването, това е само в тяхна полза", коментира самият Цветан Цветанов.

Близките коментираха още, че от качването на моряците на борда по сметките им не е постъпила и стотинка от заплатите им. Те обясниха, че не знаят какво е договореното възнаграждение, защото не са виждали договорите им.

Роднините казаха още, че ако се стигне до съд, моряците искат да бъдат съдени в Испания.

Магдалена Димитрова, роднина на готвача на кораба, каза, че моряците са настанени в Мадрид при добри условия, осигурен им е преводач, както и медицинско обслужване. Моряците имат възможност да разговарят по телефона с близките си. Всички са в добро състояние.

По информация от испанското разследване по кокаиновата афера вече са разпитани всички 21 български моряци.

Сега предстои съдията да реши кои от сънародниците ни могат да бъдат освободени под гаранция, докато текат следтвените действия. Назначеният магистрат по делото има славата на един от най-строгите във Върховния съд в Мадрид.

Междувременно МВР отчете, че 160 българи замесени в международния наркотрафик са задържани само през 2010. Данните бяха обявени след среща с американската агенция за борба с наркотрафика ДЕА.

Причината за големия трафик към стария континент е че тук дрогата се търгува по-скъпо. Според вътрешният министър причината за солидното ни представяне в бизнеса с дрога е в това, че години наред наркобароните с български имена са били необезпокоявани от родните власти.


  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания