От днес Бюрата по труда започват да набират заявки от родители, които искат да наемат детегледачи, за да се върнат на работа. Условието децата е да не посещават ясла или градина. 

Схемата "Родители в заетост" ще помогне на около 1500 семейства. Държавата ще търси детегледачите  сред  регистрираните безработни или пенсионери.

Кандидатстването е до края на месец октомври.

Право имат родителите с деца до 5 годишна възраст, които не посещават ясла или детска градина. Чрез европрограмата държавата осигурява 20 млн. лв. за детегледачи, които ще се грижат за деца година и половина.

Снимка: bTV

Родителите, които ще се възползват, трябва да се върнат на работа, ако са в майчинство. Ако пък са безработни - трябва да намерят препитание до 4 месеца от осигуряването на детегледача. 

"Изборът на детегледачи след насочване от страна на бюрата по труда става единствено и само от родителите и семейството", уточни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Допуска се детегледачи и родители да са в роднинска връзка. Предварително обучение не е предвидено. Детегледачите ще се назначават на трудов договор с изпитателен срок и ще са на минимална заплата.

Снимка: bTV

Заявление за кандидатстване подават не само родителите, но и хората , които искат да са детегледачи.

До 2 седмици това ще е възможно и онлайн.