Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява своята силна загриженост във връзка с публикувания на сайта на Министерството на правосъдието проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), в който се предвижда и криминализация на подбуждането към омраза и дискриминация на основа политическа принадлежност.

Според правозащитниците това е недопустимо. Нито един международен акт не изисква от България да въведе криминализация на политическата враждебна реч. Нито един европейски наказателен закон не предвижда това, подчертават от БХК. Напротив, криминализирането на враждебната реч на основа политическа принадлежност, при това с наказание, което предвижда до 4 г. затвор, е драстично нарушение на правото на свобода на изразяване.

Насаждането на вражда и омраза към политическата принадлежност на определени групи – нацисти, фашисти, сталинисти, както и към други привърженици на мракобесни политически идеи, е не само напълно легитимно, но и необходимо в едно демократично общество, смятат от Комитета.

Оттам призовават Министерството на правосъдието да оттегли незабавно направеното допълнение, а, ако това не стане, народните представители да го отхвърлят единодушно.