Типичен аргумент ad hominem – така председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев определи вълната от недоволство срещу номинацията на убиеца Джок Полфрийман за „Човек на годината”. БХК в крайна сметка остави в класацията организацията за правата на затворниците, която се оглавява от австралиеца.

„Дебатът се съсредоточи върху престъплението, което е извършил”, каза той пред bTV, като допълни, че архивните кадри от убийството на Андрей Монов травматизират семейството на жертвата и насаждат вражда към извършителя.

„Начинът, по който стана този дебат, показва едно неразбиране в българското общество за това, че лишените от свобода въобще имат права”, заяви Кънев. По думите му процесът на обсъждане на номинациите за „Човек на годината” е бил опорочен.

Според него „медиите трябва да понесат своята отговорност”.

Габриела Виденова и Георги Къртев, приятели на Андрей Монов, коментираха в студиото на „Тази събота”, че за тях решението на БХК е „прах в очите” и „подигравка със смъртта на Андрей и с неговите близки”.

Къртев посочи, че юридическото лице все още е председателствано от Полфрийман, а Виденова отбеляза, че ако гласовете, събрани за австралиеца в лично качество, се прехвърлят към организацията му, това ще е явен знак, че той остава номиниран.

Капеланът на Централния софийски затвор Иводор Ковачев, който е изповедник на убиеца, се обяви за това на лишените от свобода да се даде втори шанс. Къртев го репликира, като напомни, че в случая с Джок Полфийрман законът ясно е казал кога той може да започне живота си отначало – след изтърпяването на 20-годишната присъда.

Приятелите на Андрей събират подписка срещу номинацията на австралиеца и призовават останалите номинирани също да се възпротивят на решението на БХК.